Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: harde schijf  (gelezen 1829 keer)

lasber

  • Gast
harde schijf
« Gepost op: 2008/11/26, 12:00:13 »
Geachte Ubuntu specialisten!
Buiten de C schijf waar Ubuntu op staat(ik heb geen Windows meer) heb ik nog een 200 GB schijf in de PC die is verdeeld in
J:\ 100 GB en een K:\ 100 GB. Het vreemde is dat ik de J:\ 100 GB gewoon kan bereiken maar de tweede helft van mijn schijf
K:\ 100 GB niet. Als ik de schijf K:\ aan klik zegt Ubuntu ( kan volume niet aankoppelen) hoe kan ik de tweede helft van mijn schijf K:\ koppelen?
Hoogachtend: lasber
Toelichting op het probleem!
Enige tijd geleden kreeg ik met geen mogelijkheid windows XP aan de gang dus de windows CD in de pc en opnieuw installeren.
Het installeren lukte maar tot op de helft, daar waar het programma van windows zegt, de computer moet nu opnieuw worden opgestart!
De computer schakelt zich uit en weer in, er verschijnt een zwart scherm en verder niets, geen lettertje op het beeldscherm, het hier boven geschrevene nogmaals gedaan en voor de tweede keer zwart scherm, windows gaat gewoon niet verder, toen van mijn laptop de windows XP CD gebruikt, ook daarbij het zelfde resultaat. Ik kon helemaal niets meer met mijn pc!
Ik kreeg de CT 7-8/2008 en daar stond Ubuntu 8.04 LTS'hardy heron op, ik dacht wat kan mij nu nog gebeuren! deed de Ubuntu schijf in de pc en starten. Met enige verbazing zag ik dat mijn pc het weer deed, weliswaar geen Windows XP maar het voormij volkomen onbekende Ubuntu
waar ik nu langzaam aan wen en ik moet zeggen stabiler als windows. Het is behoorlijk aan de software wennen,maar het gaat met vallen en opstaan. oja ik heb alsnog geprobeerd windows XP te installeren met het gevolg geen windows en geen Ubuntu.     Ubuntu weer geinstalleerd en nu waag ik mij niet meer aan Windows XP.
Waarschijnlijk is mijn probleem niet op te lossen, ik heb een c schijf van 320 GB en een j schijf met 100GB en ik vergeet gewoon de k schijf.
Een ieder die mij heeft geadviseerd hartelijk dank en tot mijn volgend probleem
berlas 
   





« Laatst bewerkt op: 2008/11/28, 09:33:43 door lasber »

Offline Bobbie

  • Lid
Re: harde schijf
« Reactie #1 Gepost op: 2008/11/26, 12:41:41 »
ik zal je een stukje op weg helpen, hier is een site van pjotr met veel goede informatie.
http://sites.google.com/site/computertip/system/app/pages/sitemap/hierarchy

De partitie indeling zoals bij windows wordt bij linux anders benoemd zie hier :  http://sites.google.com/site/computertip/bestandssysteem
voor het aankoppelen (mounten) van je K schijf kan je het volgende doen
Installeer pysdm eens via Synaptic pakketten beheer, deze kan je na installatie terugvinden onder Systeem>Beheer>Storage Device Manager, hier me kan je partities/schijven grafisch mounten.

gr

Offline vanadium

  • Lid
Re: harde schijf
« Reactie #2 Gepost op: 2008/11/26, 12:59:32 »
pysdm zal niet de oplossing zijn. Wellicht zijn je partities nog geformatteerd met het Windows ntfs formaat. Een veel voorkomende reden waarom een ntfs niet "wil" mounten, is dat het bestandssysteem niet goed afgesloten werd. Normaliter los je dat op door Windows op te starten, eventueel de partitie onder Windows te checken (onder Windows wordt een partitie verkeerdelijk een "schijf" genoemd), en dan Windows volledig terug af te sluiten. Aangezien je geen windows meer hebt, zal je moeten proberen met het programmatje "ntfsfix" de partitie te controleren.

Om te bevestigen dat die partitie ntfs geformatteerd is, en om ook de linux schijfnaam te zien (Schijf e:, f: enz bestaat niet in Linux) post je hier best eens de output van het commando "sudo blkid".

Als je geen Windows systeem meer hebt, dan is het sterk af te raden ntfs geformatteerde partities erop na te houden. ntfs is een geheim, niet gedocumenteerd bestandsformaat van Microsoft, waardoor open-source ondersteuning eerder beperkt is. Je herformateert je partities best naar ext3, of, als compatibiliteit vereist is, naar fat32 (waar linux ook perfect mee overweg kan).

Offline vanadium

  • Lid
Re: harde schijf
« Reactie #3 Gepost op: 2008/11/26, 15:51:26 »
Citaat
Want als ze allebei NTFS zijn zouden ze gewoon moeten gezien worden door Linux.
Gezien wel, maar niet noodzakelijk gemount. Een ntfs volume dat niet goed afgesloten is, kan niet veilig gemount worden. Daarom zal linux standaard niet mounten, hoewel je dat nog steeds kan met de force optie.

Je moet er steeds voor zorgen dat je besturingssysteem 100% met je bestandssysteem overweg kan. Daarom is het geen goed idee er ntfs op na te houden als je geen Windows meer (bij de hand) hebt om het nestandssysteem te kunnen controleren en repareren.

Inderdaad, als je bestanden wil opslaan van > 4 GB, dan kan je niet verder met vfat32 als ook compatibiliteit een vereiste is (en je niet wenst/kan een ext2 driver te installeren op het betreffende Windows systeem). Dan is ntfs je enige optie.

Voor een HD *in* een PC niet twijfelen: ext3.

Re: harde schijf
« Reactie #4 Gepost op: 2008/11/27, 23:55:13 »
Citaat
Want als ze allebei NTFS zijn zouden ze gewoon moeten gezien worden door Linux.
Gezien wel, maar niet noodzakelijk gemount. Een ntfs volume dat niet goed afgesloten is, kan niet veilig gemount worden. Daarom zal linux standaard niet mounten, hoewel je dat nog steeds kan met de force optie.

En wil vanadium ff bijstaan hierin..
Het gaat niet eens om "kan niet veilig gemount worden" ??
Indien het vorige OS de partitie door niet juist afsluiten de partitie niet netjes afgesloten heeft met een stop-bit, staat de partitie nog open.

Deze word dus zijnde in gebruik gezien en zal (in het ergste geval) nooit meer gemount worden,
totdat het OS eigen systeem wat NTFS aankan deze partitie opent en weer netjes afsluit.

Je loopt dus een gigantisch risico om te werken met formaten die niet OS eigen zijn.

Daar komt nog bij dat EXT3 beter is dan NTFS formaat, dusz de keuze is dan snel gemaakt.

Er kan een addertje onder het gras zitten indien lasber op de andere partities veel zaken heeft staan.
In dat geval kan hij niet zomaar het formaat veranderen zonder verlies van data,
en zal dus eerst alles moeten kopieeren naar een andere HD, formaat veranderen naar ext3 , en dan weer alles terug kopieren...
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline vanadium

  • Lid
Re: harde schijf
« Reactie #5 Gepost op: 2008/11/28, 16:22:22 »
Algemeen akkoord met je visie, maar:

Citaat
Het gaat niet eens om "kan niet veilig gemount worden" ??

Waarom niet? Daar gaat het juist wel om. Een niet goed afgesloten ntfs partitie kan immers wel degelijk door linux gemount worden. Standaard zal het systeem echter weigeren, omdat het mounten van een niet goed afgesloten partitie niet veilig is. Met de -f optie kan je nog steeds mounten (nuttig in noodgeval om nog data er af te kopiƫren).

Citaat
Je loopt dus een gigantisch risico om te werken met formaten die niet OS eigen zijn.
100% akkoord. Ik raad dan ook altijd aan alleen ntfs te gebruiken als je ook nog Windows hebt (en andere redenen hebt om ntfs te gebruiken).

Citaat
En wil vanadium ff bijstaan hierin..
Natuurlijk wil ik dat als iemand meer toelichting vraagt. Je hebt echter zelf het antwoord gegeven: "Deze word dus zijnde in gebruik gezien en zal (in het ergste geval) nooit meer gemount worden,
totdat het OS eigen systeem wat NTFS aankan deze partitie opent en weer netjes afsluit." Enige fundamentele oplossing: controleer de schijf en koppel goed af onder MS Windows. Als je Windows niet meer hebt, zorg dan dat je zo snel mogelijk de data veilig stelt (die zouden eigenlijk al veilig moeten zijn op het ogenblik dat het probleem optreedt), herformatteer dan de schijf naar ext3 en plaats de gegevens terug. Om de gegevens veilig te kunnen stellen, kan je de schijf vooralsnog mounten met de -f optie.