Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Fiets-gps en ubuntu  (gelezen 2770 keer)

Offline livino

  • Lid
Fiets-gps en ubuntu
« Gepost op: 2013/03/29, 18:15:02 »
Een vrij actief 'vakantiefietser' zijnde, overweeg ik de aankoop van een gps voor op de fiets.

Niet direct een topic voor hier, misschien, maar toch: bij alles wat ik opzoek lees ik dat de toestellen compatibel zijn met Windows of Apple, maar lees ik eigenlijk niks over Linux.

Zij er Ubuntu-gebruikers die een fiets-gps hebben en wat zijn jullie ervaringen?

Lieven

Re: Fiets-gps en ubuntu
« Reactie #1 Gepost op: 2013/03/29, 18:18:30 »
Wil je een navigatie-apparaat of een gps-tracker?

Offline jnom

  • Lid
Re: Fiets-gps en ubuntu
« Reactie #2 Gepost op: 2013/03/30, 09:39:41 »
Ik gebruik de Garmin GPSmap60Cx. Dit is een ouder model wat waarschijnlijk niet meer leverbaar is maar uiterlijk vertoont het veel overeenkomsten met de huidige GPSMAP 62st GPS.
Dit is een Gps geschikt voor wandelen en fietsen (klem lever baar voor bevestiging op stuur) en alhoewel minder geschikt hiervoor ook bruikbaar in de auto als navigatie.
Om kaartmateriaal en andere gegevens (waypoints,route's e.d.) op het toestel te zetten en om gegevens van het toestel naar de computer te verzenden (bijv. gereden route's) levert Garmin de programma's Basecamp en Mapsource beiden inderdaad alleen voor Windows en bij mijn weten ook voor Mac. Om deze te gebruiken heb je dus een dual boot, Wine of Virtualbox.
Een uitstekend alternatief is echter QlandkarteGT uit het software center met vrijwel dezelfde mogelijkheden als de Garmin programma´s.
Garmin biedt ook kaartprogramma's aan maar deze zijn nogal prijzig. Overweeg daarom gebruik te maken van de kaarten uit OpenStreetMap.
Het enige nadeel van OSM met Qlandkarte vs. de Garmin kaarten met Mapsource is de wat mindere adreszoekfunctie.
 Voordat je tot aanschaf van de GPS ontvanger over gaat kun je natuurlijk Qlandkarte alvast installeren en met het kaartmateriaal van OSM experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld fietsroutes downloaden en bekijken.
Mijn eigen ervaring is dat ik op mijn dual boot laptop de windows programma's waarin je overigens ook de OpenStreetMap kaarten kunt gebruiken nauwelijks meer gebruik en de voorkeur geef aan Qlandkarte. Zie het als overschakelen van photoshop naar GIMP, het went snel.
Voor fietskaarten: 
https://sites.google.com/site/openfietsmap/

informatie over kaarten:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/NL:OSM_Map_On_Garmin

Een korte handleiding hoe een en ander te gebruiken vind je hieronder.

Ga naar de site:

http://www.raumbezug.eu/ag/internet/osmGarmin.htm  of
http://garmin.openstreetmap.nl/

selecteer land of gebied dat je wilt gebruiken.

De eerste site biedt per land aan waarbij je in Qlandkarte kunt zien welke land geselecteerd wordt.
Bij de tweede site ben je niet aan landgrenzen gebonden.
Door aan beide kanten van de grens kaartgebieden te selecteren worden de grensgebieden zichtbaar en kan ook een samengestelde kaart naar de ontvanger worden gestuurd.

Bij raumbezug kies het NSIS installer bestand.
Bij open street kies je Linux.

Bestand uitpakken en in een map plaatsen.
Geef deze map een naam van het gebied of land.

Qlandkarte opstarten en de kaart openen door op het .tdb bestand in de map te klikken van de kaart die geopend moet worden. Er opent zich een nieuw venster en dan het bovenste .img openen.
De kaart opent nu in Qlandkarte. Als er nog niets zichtbaar is bevindt de kaart zich waarschijnlijk buiten het venster en kan deze gevonden woorden door eerst uit te zoomen en dan kaartgedeelte naar midden van venster slepen waarna er weer ingezoomd kan worden. In/uitzoomen kan met +  – toets en scrollwiel.

Waypoints en POI

Voor het vinden van POI's in verschillende categoriën zie:

http://poiplaza.com
http://www.gps-data-team.com

POI's met andere extensie converteren naar .gpi  of naar waypoints met extensie .gdb
Dit kan met programma gebabbel of via website: http://www.gpsvisualizer.com

Waypoints kunnen worden weergegevenen in Qlandkarte.
In persoonlijke map verborgen bestand  .config kun je eigen waypoint symbolen toevoegen.

~/.config/QLandkarteGT/WaypointIcons/

POI's in map POI plaatsen op de GPS ontvanger;

Door de ontvanger op USB aan te sluiten wordt deze als extern volume zichtbaar.

GPSMAP 60Cx aansluiten op USB

instellen

Interface

scroll naar tekst”USB massa opslag” → enter

Nu verschijnt de GPS als extern volume met bestanden in een map Garmin
Plaats de POI's in in de map Garmin maar wel in de de submap Poi of maak deze map aan.
Symbool (.bmp afbeelding ) in dezelfde map plaatsen en met zelfde naam als POI's

Succes en veel plezier.

Offline livino

  • Lid
Re: Fiets-gps en ubuntu
« Reactie #3 Gepost op: 2013/03/30, 10:56:33 »
@ Cumulus: eh... ben nog niet zover in het gps-gebeuren dat ik weet wat je daarmee bedoelt...  :o .

Ik denk op dit moment aan een apparaat waar ik routes die ik op voorhand heb opgesteld (via bijvoorbeeld fietsnet.be of GoogleMaps, al ontdek ik gaandeweg dat er steeds meer mogelijkheden zijn om routes samen te stellen en te exporteren naar een 'gps-compatibel' bestand) kan uploaden en dan kan vertrekken. Ben niet zo'n fan van de 'auto-gps-gedachte' om het apparaat de route van A naar B te laten bepalen en het dan slaafs te volgen, want ik geniet ook wel van het vooraf samenstellen en zelf aan te duiden waar ik langs wil (bijvoorbeeld van Luik naar Sankt-Vith via het meer van Gileppe en Bütgenbach).

Maar anderzijds lijkt het me wel belangrijk dat de software regelmatig kan worden geüpdate en ik lees hier een daar dat dat bij de Mio Cyclo 300 alleen onder Windows kan. Mijn indruk is wel dat dat probleem zich niet stelt als je OpenStreetMap of OpenFietsMap gebruikt. Wat me bij de Mio dan weer wel aanspreekt is de 'Surprise Me'-functie, die je blijkbaar (nog) niet hebt bij Garmin.

@ jnom: bedankt voor de erg uitgebreide info. Heb je veel ervaring met QLandkarteGT? Neemt die bijvoorbeeld ook de in België en Nederland frequent voorkomende 'losliggende' fietspaden mee (oude spoorbeddingen, Ravel-routes waar geen auto's mogen komen)? Ik zal de sites zeker uitgebreider bekijken en al eens proberen hoe QLandkarteGT werkt.

Lieven

Offline jnom

  • Lid
Re: Fiets-gps en ubuntu
« Reactie #4 Gepost op: 2013/03/30, 11:36:13 »
Als je gebruik gaat maken van de OpenStreetMap fietskaarten (ook online te bekijken) staan de fietsroute's en fietspaden al duidelijk aangegeven.
Voor fietspaden over oude spoorwegen zie:
http://www.bahntrassenradeln.de/
Vooraf gemaakte fietsroute,s zoals op deze site kun je dan downloaden en in Qlandkarte bekijken en dan eventueel naar het GPS apparaat versturen. Of je dan op de fiets het apparaat wilt gebruiken als kaart waarop je kunt zien waar je je bevindt, of een vooraf geïnstalleerde route wilt volgen is jouw keuze. Het aparaat zelf een route laten bepalen is een functie die je kan maar niet hoeft te gebruiken en tevens moet je dan wel een apparaat hebben dat routes kan berekenen en routable kaartmateriaal gebruiken.
Het updaten van de garmin software van het apparaat kan volgens mij nog niet via Ubuntu. Als je niet het nieuwste model koopt hoef je echter weinig updates meer te verwachten en zal het apparaat ook met oudere softwareversies wel blijven werken.