Ondersteuning > Software en configuratie
VirtualBox geïnstalleerd, maar hoe nu verder?
Cargamel:
Ik gebruik voor specifieke toepassingen nog een 25 jaar oude IBM NetVista (alles-in-1) desktop met Windows ME. Door omstandigheden moet dat ding naar het museum, maar voordat die de deur uit gaat wil ik (een deel van) de handel overzetten naar een laptop met Linux. VirtualBox -reeds geïnstalleerd- lijkt me daarvoor een mooie oplossing. De originele Windows-installatie-CD heb ik nog, maar hoe koppel ik de CD-unit aan VirtualBox om er zeker van te zijn dat de installatie in de Box plaats vindt en dat mijn Linux systeem niet om zeep geholpen wordt. En ... hoe gaat dat koppelen met één of meerdere USB-poorten, om data over te zetten?
Ik neem aan dat in VirtualBox een virtuele disk (file) aangemaakt wordt die FAT32 geformatteerd wordt? Hoe herstel ik dat weer naar ext4 als VirtualBox ooit weer verwijderd wordt?
Als iemand een betere of snellere methode weet om de handel over te zetten, dan hoor ik dat graag. Wat is wijsheid.
vanadium:
Ik ken de details niet (ik heb geen Virtual box meer staan), maar het kan al helpen beter te begrijpen hoe het werkt.
In Virtualbox kan je virtuele machines (computer) aanmaken. Voor iedere virtuele machine maakt Virtualbox een (container)bestand aan.
Aan zo een virtuele machine kan je, binnen Virtualbox, een installatie DVD, of een image-bestand ervan, koppelen. Start je in Virtualbox dan de virtuele machine, dan zal die virtuele machine bij gebrek aan een besturingssysteem opstarten van het installatiemedium, net als een echte computer. Het Windows installatieprogramma zal starten binnen de virtuele machine, en als deel van de installatie een virtuele fat32 geformatteerde partitie aanmaken. Windows denkt dat dit op een fysieke harde schijf gebeurt, in werkelijkheid gebeurt dat in het containerbestand.
Eens het besturingssysteem binnen de virtuele machine geïnstalleerd is, kan het installatiemedium binnen Virtualbox verwijderd worden. De volgende keer dat de virtuele machine opstart, zal die, zoals een echte computer, het geïnstalleerde besturingssysteem opstarten vanaf de virtuele fat32 geformatteerde partitie.
Virtualbox ondersteunt ook USB-portforwarding: een USB-poort wordt dan omgeleid naar een virtuele machine, bijvoorbeeld je virtuele Windows installatie.
Dan zijn er nog de VirtualBox Guest additions. Dat zijn hulpprogammas van Virtual Box die in het virtuele besturingssysteem kunnen geïnstalleerd worden om volledig full screen te kunnen gaan, transparant toetsenbord over te dragen van gast-systeem naar virtueel systeem, enz.
Cargamel:
@vanadium. Dank voor de uitleg. Het principe is me bekend. In mijn werkzame leven was ik onder andere VM/CMS specialist op IBM systemen. Zie https://en.m.wikipedia.org/wiki/VM_(operating_system)
Het installeren van OS'en onder VM (hypervisor) ging/gaat ondermeer met tapes. Zo'n tape-unit kan je met ATTACH koppelen aan de virtuele machine waar het e.e.a. moet gebeuren. Een CD speler en USB sticks kwamen daar niet aan te pas. Op een mainframe gaat het iets anders; eerst start het VM OS (hypervisor), daarna de virtuele systemen. Vandaar mijn vraag: hoe koppel je units op de PC aan de virtuele box (lees machine) waarmee je aan de slag wilt.
emvedeesje:
Toch de specificaties eens lezen wat Virtualbox aankan.
Zou me verwonderen als Windows-ME daar nog bij staat.
rico70:
Windows 3.1 staat er zelfs nog bij als ik in VB een nieuwe VM wil aanmaken
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie