Ondersteuning > Foto-, video- en audiobewerking

Video met CBR, kan slecht kwaliteit frame(s) andere frames beter maken?

(1/2) > >>

jos34:
Als ik video heb met een CBR bitrate, kan een slecht kwaliteit frame(s) (buwust) ervoor zorgen dat andere frames van betere kwaliteit zijn?
Volgens mij maakt dat niks uit, volgens mij het hele idee van CBR dat de kwaliteit in essentie altijd constant is. (in werkelijkheid vaak niet omdat snel bewegende beelden nou eenmaal meer band breedte vragen)

Eigenlijk heel simpel gezegd, heeft bij CBR elke frame in 1 sec dezelfde bestandsgrote?

Bloom:
Als het naar digitaal omgezet is, heeft elk frame dezelfde grootte. In de praktijk kan dat echter verschillen omdat men vaak bij allerlei bestandsformaten ingebouwde compressie met of zonder verlies (vaak met) gebruikt. En dan kan men met verschillen tussen frames werken om de bestandsgrootte in te perken. In plaats van frame A en dan frame B op te slaan, sla je frame A op en dan de verschillen om tot frame B te komen. Als er weinig verschil is tussen frames (zoais bij veel bewegende beelden) kun je hiermee flink wat ruimte besparen zonder kwaliteitsverlies.

Overigens helpen onze hersenen ook mee. Bij beelden van slechte kwaliteit (zoals oude videocassettes) vullen onze hersenen zelf ontbrekende informatie in op basis van de beeldstroom. Zo zul je zien dat als je een videocassette pauzeert, het beeld van veel slechtere kwaliteit is dan als de band loopt en het beeld dus beweegt. En dat komt door de werking van onze hersenen.

Het antwoord op je vraag is dus technisch gezien nee, maar bewegende frames kunnen wel degelijk beter lijken dan stilstaande frames door wat onze hersenen ermee doen.

jos34:
Maar bij CBR moet het totaal altijd hetzelfde in nemen dus dan is het (in geval van 4 frames)

4kb 2kb 4kb 2kb
of
6kb 1kb 3kb 2kb

Bloom:
Ja, je zit natuurlijk met het probleem dat bij CBR al vastligt hoeveel frames er zijn, hoe groot die zijn en hoe ze gecodeerd zijn. En dat is allemaal bedoeld geweest voor oude CRT schermen, niet voor moderne 1080p of 4K flatscreens.

jos34:
Wat zeg je nu?, de grote per frame was niet vast gelegd beweerde je eerder. Alleen het totaal.

De term groot is sowiezo al een verwaring kwam ik zelf ook achter met Google. Bedoel je nou de resolutie of de bestandgsgrote per frame?
frame size (resolution) en frame size (file size per frame)
Overigens weet ik niet of jij het kent maar een VR (variable resolutie) heb ik persoonlijk nog nooit van gehoord. Ik heb het weleens geprobeerd in MKV merge te samenvoegen, maar dat slikte die niet.
In een TS bestand is het wel mogelijk de aspect ratio plots aan te passen heb ik weleens gezien (dan staat er ineens 4:3 in de flag), maar dan nog blijft de resolutie hetzelfde.

Is er trouwens een programma dat de frames kan extrtacten naar losse bestanden? (ik ken Free video to JPG converter), maar die diet er toch echt iets anders mee.:

997 kB
wordt in JPG ineens
12,3 MB

Is er ook programma dat kan extracten met originele grote?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie