Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Open Physics  (gelezen 958 keer)

Offline lemio

  • Lid
    • Lemio
Open Physics
« Gepost op: 2011/01/30, 19:42:44 »
Heey,

Ik vroeg me laatst af of er een goed alternatief is op het huidige coach wat in veel middelbare scholen wordt gebruikt. Dit programma zit vol met bugs en werk 8 op de 10 keer. (En is duur) Dus ik dacht, wat als we nu eens een programma maken die wel 10 op de 10 keer werkt. Opensource is en multi platform. Het idee van het programma is dat je waardes kunt meten (fysieke spanningen bijvoorbeeld, of afstand mbv een wiimote), hiermee iets kunt doen (berekeningen uitvoeren, weerstand uitrekenen snelheid uitrekenen). Nu vraag ik me af of er hier mensen zijn die dit project wel zouden willen steunen. Ik ben vooral gespecialiseerd in de hardware van het meten (bij voorkeur Arduino). Er zijn nu wat projecten op het internet. Maar meestal zijn dit projecten door een iemand gemaakt voor eigen gebruik.

Een paar zijn in processing geschreven een paar in java en python,

https://github.com/alvieboy/arduino-oscope/ (java arduino scope, wel een goede maar zonder rekenfuncties en maar 1 kanaal 8 bit)
http://code.google.com/p/arduinoscope/ (processing arduino scope, niet handig als basis omdat processing niet is gemaakt voor toepassingen GUI)
http://gabuku.com/scope/ (c++ (voor mac?))
http://sites.google.com/site/liberlabsite/ (python heeft veel al wel, alleen niet geweldig gebruiksvriendelijk)

Waarom ik Arduino het liefste zal gebruiken als hardware is omdat het makkelijk met een USB kabel op de computer kan worden aangesloten. Arduino is goedkoop en Arduino is open source hardware, alle software dus ook. Zie http://arduino.cc/ voor meer informatie daarover. Arduino heeft een 10 bit Analoog digitaal converter, en communiceert serieel via USB.

Verder is een wiimote ook geweldig voor experimenten, deze heeft een 50 Hz HD infraroodcamera. Wanneer je 2 IR lichtbronnen met een vaste afstand tot elkaar neerzet kun je zeer gemakkelijk de afstand van de wiimote tot die 2 lichtbronnen uitrekenen. (http://wiiphysics.site88.net/physics.html) Dit is handig voor s-t diagrammen en v-t, a-t diagrammen. Verder zit er in de wiimote een acceleratie sensor en wat knoppen voor 'besturing op afstand'. Zelf heb ik ook wat proeven met de wiimote gedaan, echt geweldig hoe snel je resultaat hebt. (Op school wordt nog vaak een tikker en papieren band gebruikt om (val snelheden te berekenen), maar nu zie je realtime resultaat). En het scheelt gewoon een hoop werk.


Hier een soort glade sketch:

http://easy-upload.nl/f/G0cPofKE



« Laatst bewerkt op: 2011/01/31, 22:15:02 door lemio »