Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Appimages, een goed alternatief?  (gelezen 1127 keer)

Offline h2o

  • Lid
Appimages, een goed alternatief?
« Gepost op: 2023/01/06, 19:05:40 »
Woord van waarschuwing: Het is niet beginnerskost wat ik hieronder beschrijf.

Zoals bekend bestaat er naast de bekende apt(-get) ook een andere manier om bestanden te installeren. Dat zijn de bekende Snaps en Flatpaks. De voor- en tegen van beide pakketbronnen komen hier ook weleens langs.

Onlangs heb ik mij verdiept in een alternatief op zowel flatpak als Snaps: Appimages.
Wat is dat eigenlijk? Het is te vergelijken met PortableApps voor Windows. (https://portableapps.com/).
PortableApps zijn programma's die zelfstandig in een eigen werkomgeving draaien zonder een en ander op je systeem te installeren. Je kunt ze daarom ook op een USB stich of externe harde schijf of SSD te plaatsen. Let wel, je installeert dus niets, alles draait zelfstandig.
Appimages werken op dezelfde manier. Je download ze, maak ze voor Linux omgeving uitvoerbaar en klaar. Heel simpel en doeltreffend.

Ik heb ze eens uitgeprobeerd en een aantal zijn zelfs blijvertjes. Libreoffice, Gimp draaien als Appimage. Tevens ook voor mijn werk Microsoft Edge, Teams Outlook en WPS Office en Onlyoffice. Ook Firefox zou ik kunnen gebruiken.

Nu is downloaden, uitvoerbaar maken en draaien maar op zich al heel simpel. Het kan nóg makkelijker. Je download AppimageLauncher (straks de link en documentatie (helaas voor sommigen in het Engels) en daarmee zet je alle AppImage programma's in één directory maar ook een integratie met jouw systeem. De AppImages verschijnen in je programma menu en draaien net zoals je normale Debian of Ubuntu programma's. Bevalt een Appimage niet, dan met de rechterknop gewoon late verwijderen. Heel simpel.

Hier de documentatie en hoe je het moet installeren: https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/install-appimages-linux/.
En hier een uitleg via een Yoytube kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=bXZma0t0PKE

Zitten er ook nadelen aan AppImage? Een paar. Bijwerken geschied niet automatisch. Je moet zelf nieuwere versies ophalen en eventueel vie AppimageLauncher installeren.
Verder ziet het er soms iets anders uit qua uiterlijk. Niet alles kan qua thema van jouw systeem overeenkomen.

Tot slot. Hier een meneer die er bijzonder enthousiast over is: https://www.youtube.com/watch?v=dhhXbus-INw
En nog iemand die goed uitlegt wat AppImages doen en waarvoor ze geschikt zijn: https://www.youtube.com/watch?v=8yLB1lTvXd4

En hier een vergelijking tussen Snaps, Flatpak en AppImage: https://www.youtube.com/watch?v=OftD86RgAcc
« Laatst bewerkt op: 2023/01/06, 21:03:18 door h2o »
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities

Offline MKe

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #1 Gepost op: 2023/01/06, 19:34:55 »
Ik ben ook een fan van AppImages.
Je kunt ze trouwens updaten via AppimageUpdate   https://appimage.github.io/AppImageUpdate/

Een nadeel is dat je niet altijd zeker weet of de software uit een betrouwbare bron komt.

Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #2 Gepost op: 2023/01/06, 19:39:30 »
Interessante discussie (potentieel), hoort misschien wel wat meer thuis in Algemeen omdat het niet om ondersteuning gaat.

AppImages vind ik zelf vooral ideaal om de gaten op te vullen, en om snel een nieuwe versie te testen. Laatst had iemand hier een vraag over OpenShot, heb zelf dat programma niet maar kon via AppImage wel mooi meerdere versies downloaden en uitvoeren om te zien of het probleem in een nieuwe versie was opgelost.

Echter als een pakket ook gewoon in de apt-bronnen van Ubuntu/Debian voorkomt zou ik altijd* die kiezen vanwege de zekerheid. Het pakket is ondertekend. AppImages voelen wel erg aan als het wilde westen en lijken op een willekeurig .exe-bestand downloaden en hopen dat er geen troep in zit. Natuurlijk kan een ontwikkelaar die ook ondertekenen zodat je hash kan verifiëren maar dat is wel weer een stap die je zelf moet zetten.

Een technisch nadeel kan mogelijk nog het ruimtegebruik zijn omdat AppImages een eigen versie van hun afhankelijkheden meenemen.

*tenzij je echt de laatste versie nodig hebt en niet kunt werken met de Ubuntu-versie 

Offline h2o

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #3 Gepost op: 2023/01/06, 20:37:08 »
@Erik1984. In principe heb je voor wat de beveiliging een punt. Maar even een voorbeeld. Laatst moest op op mijn werk een paar Youtube liedjes inkorten. Daarvoor kan ik Audacity installeren, maar ik heb het alleen voor dit project nodig. Dan is de AppImage veel makkelijker omdat je niets installeert, en het daarna gewoon kan verwijderen zonder rommel achter te laten.

Vandaag op mijn desktop (na het maken van een image) wat lopen experimenteren. Libreoffice verwijderd en de AppImage versie gedraaid. Je wil niet weten wat er voor rommel achterblijft na het de-installeren van Libreoffice. Zo ook Gimp.
Ik heb de Appimages op een andere partitie staan en het scheelde mij ongeveer anderhalve gigabyte. Het grappige is dat Gimp via de Appimage versie veel sneller draait. Libreoffice maakt niet zoveel uit. Libreoffice heb ik overigens van hun website opgehaald, dus ik ga er vanuit dat die wel kosher is.

De meeste Appimages haal ik hier vandaan: https://apprepo.de/
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities

Offline rico70

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #4 Gepost op: 2023/01/07, 10:19:27 »

Zitten er ook nadelen aan AppImage? Een paar. Bijwerken geschied niet automatisch. Je moet zelf nieuwere versies ophalen en eventueel vie AppimageLauncher installeren.
Ligt aan de appimage, er zijn er genoeg die wel zelf updaten.
Citaat
De meeste Appimages haal ik hier vandaan: https://apprepo.de/
Als ik een appimage nodig heb haal ik hem van de site van de developer, dan weet ik zeker dat het een goede is

Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #5 Gepost op: 2023/01/09, 16:55:30 »
Hier ook een groot liefhebber van AppImages. Voordelen: vaak/altijd nieuwere versies dan Synaptic biedt, je kunt een versie 1.2 en 1.2.2 gewoon allebei geïnstalleerd hebben en naar believen de een of de ander gebruiken (handig als 1.2.2 bepaalde vernieuwingen heeft maar 1.2 je printers wél kan vinden...). Of gewoon even een applicatie uitproberen zonder dat je je systeempartitie vervuilt. Bevalt het niet, hup in de vuilnisbak.

Systeemintegratie is voor mij niet belangrijk, ik zet ze in een mapje en ken er een sneltoets aan toe. Om de zoveel tijd kijk ik even op de site van de softwaremakers in kwestie of er een nieuwe AppImage is. En ja, beveiliging gezien heeft een AppImage inderdaad potentiële problemen, maar als je ze van de site van de makers haalt, loop je weinig tot geen risico.

Dat Gimp, of welke app dan ook, als AppImage sneller is dan een versie uit de repo's heb ik overigens nooit opgemerkt.


Offline HWE64

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #6 Gepost op: 2023/01/09, 20:08:55 »
Zelf gebruik ik nooit Appimages omdat ik eigenlijk het niet goed kende en wist niet of het veilig is. Ikzelf gebruik bv. KeepassXC (zonder browserplugin). Nu heb ik op hun site gekeken en ze hebben alles https://keepassxc.org/download/#linux. Dus de snap,flat, .deb en de appimage.
Nu heb ik ook een uitleg gezocht om de Appimage uitvoerbaar te maken en heb deze site https://www.dz-techs.com/nl/appimage-in-linux gevonden en ook hun conclusie.
Klopt mijn conclusie met als voorbeeld "KeePassXC" . Als ik KeePassXC op 1 computer wil hebben dat ik dan een snap, flatpak of .deb moet nemen maar op meerdere pc's kan ik beter een Appimage kan nemen? Hoe denken jullie hierover????
« Laatst bewerkt op: 2023/01/09, 20:10:52 door HWE64 »
Niet panikeren, er is een Ubuntuforum.

1] Linux Mint 21.1 Xfce (Desktop hoofd pc). 2] Linux Mint 20.3 Xfce (Clevo Laptop ). 3] Xubuntu 22.04.1 LTS/Linux Mint 21.1 Xfce (HP Desktop test pc).   4] LMDE 5/Debian 11 Xfce (dell desktop). 5] W10 (Dell Desktop)

Offline MKe

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #7 Gepost op: 2023/01/09, 20:34:23 »
Nee, dat heeft niets met elkaar te maken.
Snap en flatpak hebben elk een service nodig en je kan alleen met rootrechten installeren. AppImage is echt standalone. Je hebt geen afhankelijkheden en elk programma is alleen maar een uitvoerbaar bestand die ook gewoon in je home kan staan.

Wat ze in het artikel bedoelen is denk ik, als je met een Linux computer moet werken van iemand anders, maar je hebt wel ff dat ene programma nodig dat niet geïnstalleerd staat, dan kun je een AppImage gebruiken, want die kun je runnen vanuit je home zonder het systeem te veranderen.
« Laatst bewerkt op: 2023/01/10, 15:51:33 door MKe »
Mijn blokkendoos blog: http://mke21.wordpress.com/

Offline h2o

  • Lid
Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #8 Gepost op: 2023/01/09, 21:52:22 »
Even een reacie vanaf een externe SSD met een kale Manjaro Linux. Hierop heb ik de AppImages draaien en het loopt als een tierelier. Zo ongeveer op de manier waaop NitruxOS https://nxos.org/ het ook doet.
« Laatst bewerkt op: 2023/01/10, 08:02:31 door h2o »
Werk laptops + werkstation: Debian Stable + backports
Privé laptops: Debian Testing/Unstable
Test laptop: Diverse andere Linux distribities

Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #9 Gepost op: 2023/01/10, 14:51:35 »
Ik ben GEEN voorstander van appimages, en hang nog altijd behoorlijk strikt aan softwarecentre.

Maar kdenlive werkte bij mij voor geen meter (veel crashes en incompleet) op sommige pc's, en slechts een enkele keer wel.
Deze gebruik ik sindsdien wel meestal als appimage, en dat bevalt mij prima.
En soms werkt 'de laatste versie' niet lekker op een wat oudere repro, en dan kies ik voor een oudere versie appimage. Zo zal ik niet snel een appimage ontwikkeld voor ubuntu 22 gebruiken op een ubuntu 18 pc (want ik had regelmatig probs dan). Oudere versies hebben vaak ook minder kinderziektes.
Dus al is het niet mijn eerst keuze, ik ben er wel tevreden mee.

Technisch.
Een appimage is (inderdaad zoals jij zegt) een programma wat volledig draait op zijn eigen (drivers) software. Deze gebruikt dus geen hoofdbestanden van de pc.
Dit kan een voordeel zijn, maar is soms toch ook wel een nadeel. Soms worden daardoor al beschikbare bestanden (bv plugins) juist niet gebruikt, en dan is het een tekortkoming.

Een nadeel is dat je niet altijd zeker weet of de software uit een betrouwbare bron komt.

Dat! Ik download dan wel UITSLUITEND bij de originele maker, vertrouwende op het bewezen toezicht van de community.
- I ♥ Linux -
Bij irritatie, voeg hier 'partyrabbit' toe -> https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?action=profile;area=lists;sa=ignore

Re: Appimages, een goed alternatief?
« Reactie #10 Gepost op: 2023/01/14, 17:29:53 »
Mooi spul AppImages! Chapeau voor de ontwikkelaars...
Een boek doet het altijd...