Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: NLLGG lezing: Ubuntu en de overstap naar een open source desktop  (gelezen 922 keer)

De Nederlandse Linux Gebruikergroep (NLLGG) heeft morgen, 6 juni, haar derde landelijke bijeenkomst (begint om 13.30 uur). De dag doet gelijk dienst als OpenOffice.org community dag (begint om 11.00 uur), een mooi voorbeeld van samenwerking tussen open source communities dus.

Op het programma staat o.a. een lezing over Ubuntu:

Citaat
Ubuntu is een van de meest populaire varianten van het Linux besturingssysteem. Het lijkt de enige Linux distributie te zijn die in staat is nieuwe generaties gebruikers aan te trekken en kennis te laten maken met vrije en open source software. Ubuntu heeft een sterke focus op de eindgebruiker en ontwikkelt een open source desktop die eenvoudiger in gebruik is dan vergelijkbare desktops. In het kielzog van de desktopontwikkeling wordt het aanbod aan de serverkant uitgebreid en is Ubuntu gecertificeerd voor servers van Sun Microsystems en gevalideerd voor servers van Dell, IBM en HP. Ubuntu is opgebouwd op het stabiele en betrouwbare Debian GNU/Linux.

Rond Ubuntu, maar ook andere geschikte Linux distributies vinden we enthousiaste gemeenschappen, communities. Wat mogen we wel en niet van deze gemeenschappen verwachten? Hoe zijn ze georganiseerd en wat betekent dit voor zakelijke gebruikers? Zijn distributies als Ubuntu, Suse/OpenSuse en Fedora wel geschikt voor zakelijke eindgebruikers? Het antwoord op die laatste vraag is niet makkelijk te geven. Het overstappen van een op Windows gebaseerde omgeving naar een open source desktop vereist een zorgvuldige voorbereiding waarbij uiteindelijk oplossingen als emulatie en virtualisatie tot de mogelijkheden behoren, naast investeringen om gesloten applicaties 'open' te maken. Het 'open' maken van de ICT-omgeving is meer een kwestie van krachtig toewerken naar het gekozen doel, van politieke, bestuurlijke en beleidsmatige wil, dan van technologische beperkingen. Wat zijn de knelpunten vanuit het perspectief van de eindgebruiker om een open source desktop in te voeren? Wat is er voor nodig om deze te overwinnen?

Locatie
Liefland College
(voorheen de St. Gerardus Majella Mavo)
Van Lieflandlaan 117
3571 AA Utrecht


http://www.nllgg.nl/bijeenkomst_20090606_agenda
http://www.nllgg.nl/bijeenkomst_20090606_lezingen

Voor de liefhebbers, de presentatie staat zondag op mijn website (www.opensourcelearning.info)