Ondersteuning > Software en configuratie

startmenu

(1/4) > >>

iconoclastica:
Het vooruitzicht van windows10 staat me zo tegen dat ik na 30 jaar deels gedwongen in het andere kamp te hebben doorgebracht nu een geleidelijke overstap naar linuxaam het maken ben. Beetje bij beetje  kom ik verder, maar voor een probleem lukt het me niet de juiste zoektermen te vinden.

Ik placht mijn startmenu altijd zorgvuldig te onderhouden, zodat er binnen een submenu steeds maar een keuze met een bepaalde letter begint. Hierdoor kon ik programma's starten door een sequentie van beginletters. Bijvoorbeeld lightroom start met ^esc>pfl: control-esc om het startmenu te openen en dan p(rograms)>f(otografie)>L(ightroom). Mijn vingers kennen deze combinaties beter dan mijn hoofd.

Als ik dat op mijn linuxdesktop (KDE, denk ik, waar zie je dat?) probeer dan slorpt de zoekfunctie mijn toetsdrukken op, net als in de nieuwere windowsen. Heel irritant. De enige manier om een programma te starten is door de naam beginnen te typen. Dat gaat nu nog goed, nu er nog niet zoveel staat ge-installeerd, maar dat blijft vast niet zo. Is er een manier, of een alternatieve desktop, waarin ik het startmenu wel kan gebruiken zoals hierboven beschreven?

Rik123:

--- Citaat van: iconoclastica op 2021/09/20, 21:54:43 ---
 Bijvoorbeeld lightroom start met ^esc>pfl: control-esc om het startmenu te openen en dan p(rograms)>f(otografie)>L(ightroom). Mijn vingers kennen deze combinaties beter dan mijn hoofd.

--- Einde van citaat ---

KDE ken ik niet maar als ik b.v. met Ubuntu de fotoviewer gThumb wil openen, de Windows-toets + g  en ik krijg de prog voorgeschoteld om te starten

iconoclastica:
Shortcuts zijn niet hetzelfde: er is geen hiƫrarchie en het aantal betekenisvolle combinaties is zeer beperkt.

Pjotr:
Geef eens een volledig overzicht van je systeem, op de volgende wijze:

- Open een terminalvenster (zo open je een terminalvenster);
- Maak het terminalvenster schermvullend, om afgekapte regels te voorkomen;
- Kopieer en plak deze opdracht in het terminalvenster:

--- Code: ---sudo apt-get install inxi
--- Einde van code ---

Druk op Enter. Tik desgevraagd je wachtwoord in; dat blijft geheel onzichtbaar, je ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

- Kopieer en plak daarna deze opdracht in het terminalvenster:

--- Code: ---inxi -Fxpmrz
--- Einde van code ---
(als je het toch intikt: de letter F is een hoofdletter, en vergeet de spatie na inxi niet!)

Druk op Enter.

Kopieer en plak de terminaluitvoer in je volgende bericht.

vanadium:
De krachtige zoekfunctie werkt wel degelijk zeer efficient. Super dar zal Darktable al tevoorschijn toveren, en met een druk op Enter start je het programma. De eerste letters van de naam ingeven is voldoende; je moet geen hierarchie leren. Je moet al veel programma's met gelijkaardige naam installeren vooraleer het noodzakelijk wordt meer dan drie letters in te typen.

Voor programma's die je heel regelmatig gebruikt, zijn sneltoetsen toch wel veruit het ... snelst. Ingebouwd zijn (zoals dat in Windows is, denk ik) de Super+Cijfer bindingen. Super+1 zal het eerste programma activeren dat op je dock staat. Dat is trouwens een "schakelen of opstarten" concept: is het programma al opgestart, dan brengt de sneltoets je naar de applicatie. Is het programma nog niet opgestart, dan wordt het opgestart.

Zelf, maar dat is een persoonlijke toets, reserveer ik vele Super+letter toetsen hiervoor: Super+w voor de Webbrowser, Super+e voor de Editor, Super+T voor de terminal, Super+L voor de caLenderSuper+k voor Google Keep, ...

Met het commando "printenv XDG_CURRENT_DESKTOP" in een terminal kan je al zien welke desktopomgeving actief is, vb bij mij:


--- Code: ---$ printenv XDG_CURRENT_DESKTOP
GNOME

--- Einde van code ---

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie