Interactief > Algemeen

Appimages, een goed alternatief?

(1/3) > >>

h2o:
Woord van waarschuwing: Het is niet beginnerskost wat ik hieronder beschrijf.

Zoals bekend bestaat er naast de bekende apt(-get) ook een andere manier om bestanden te installeren. Dat zijn de bekende Snaps en Flatpaks. De voor- en tegen van beide pakketbronnen komen hier ook weleens langs.

Onlangs heb ik mij verdiept in een alternatief op zowel flatpak als Snaps: Appimages.
Wat is dat eigenlijk? Het is te vergelijken met PortableApps voor Windows. (https://portableapps.com/).
PortableApps zijn programma's die zelfstandig in een eigen werkomgeving draaien zonder een en ander op je systeem te installeren. Je kunt ze daarom ook op een USB stich of externe harde schijf of SSD te plaatsen. Let wel, je installeert dus niets, alles draait zelfstandig.
Appimages werken op dezelfde manier. Je download ze, maak ze voor Linux omgeving uitvoerbaar en klaar. Heel simpel en doeltreffend.

Ik heb ze eens uitgeprobeerd en een aantal zijn zelfs blijvertjes. Libreoffice, Gimp draaien als Appimage. Tevens ook voor mijn werk Microsoft Edge, Teams Outlook en WPS Office en Onlyoffice. Ook Firefox zou ik kunnen gebruiken.

Nu is downloaden, uitvoerbaar maken en draaien maar op zich al heel simpel. Het kan nóg makkelijker. Je download AppimageLauncher (straks de link en documentatie (helaas voor sommigen in het Engels) en daarmee zet je alle AppImage programma's in één directory maar ook een integratie met jouw systeem. De AppImages verschijnen in je programma menu en draaien net zoals je normale Debian of Ubuntu programma's. Bevalt een Appimage niet, dan met de rechterknop gewoon late verwijderen. Heel simpel.

Hier de documentatie en hoe je het moet installeren: https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/install-appimages-linux/.
En hier een uitleg via een Yoytube kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=bXZma0t0PKE

Zitten er ook nadelen aan AppImage? Een paar. Bijwerken geschied niet automatisch. Je moet zelf nieuwere versies ophalen en eventueel vie AppimageLauncher installeren.
Verder ziet het er soms iets anders uit qua uiterlijk. Niet alles kan qua thema van jouw systeem overeenkomen.

Tot slot. Hier een meneer die er bijzonder enthousiast over is: https://www.youtube.com/watch?v=dhhXbus-INw
En nog iemand die goed uitlegt wat AppImages doen en waarvoor ze geschikt zijn: https://www.youtube.com/watch?v=8yLB1lTvXd4

En hier een vergelijking tussen Snaps, Flatpak en AppImage: https://www.youtube.com/watch?v=OftD86RgAcc

MKe:
Ik ben ook een fan van AppImages.
Je kunt ze trouwens updaten via AppimageUpdate   https://appimage.github.io/AppImageUpdate/

Een nadeel is dat je niet altijd zeker weet of de software uit een betrouwbare bron komt.

erik1984:
Interessante discussie (potentieel), hoort misschien wel wat meer thuis in Algemeen omdat het niet om ondersteuning gaat.

AppImages vind ik zelf vooral ideaal om de gaten op te vullen, en om snel een nieuwe versie te testen. Laatst had iemand hier een vraag over OpenShot, heb zelf dat programma niet maar kon via AppImage wel mooi meerdere versies downloaden en uitvoeren om te zien of het probleem in een nieuwe versie was opgelost.

Echter als een pakket ook gewoon in de apt-bronnen van Ubuntu/Debian voorkomt zou ik altijd* die kiezen vanwege de zekerheid. Het pakket is ondertekend. AppImages voelen wel erg aan als het wilde westen en lijken op een willekeurig .exe-bestand downloaden en hopen dat er geen troep in zit. Natuurlijk kan een ontwikkelaar die ook ondertekenen zodat je hash kan verifiëren maar dat is wel weer een stap die je zelf moet zetten.

Een technisch nadeel kan mogelijk nog het ruimtegebruik zijn omdat AppImages een eigen versie van hun afhankelijkheden meenemen.

*tenzij je echt de laatste versie nodig hebt en niet kunt werken met de Ubuntu-versie 

h2o:
@Erik1984. In principe heb je voor wat de beveiliging een punt. Maar even een voorbeeld. Laatst moest op op mijn werk een paar Youtube liedjes inkorten. Daarvoor kan ik Audacity installeren, maar ik heb het alleen voor dit project nodig. Dan is de AppImage veel makkelijker omdat je niets installeert, en het daarna gewoon kan verwijderen zonder rommel achter te laten.

Vandaag op mijn desktop (na het maken van een image) wat lopen experimenteren. Libreoffice verwijderd en de AppImage versie gedraaid. Je wil niet weten wat er voor rommel achterblijft na het de-installeren van Libreoffice. Zo ook Gimp.
Ik heb de Appimages op een andere partitie staan en het scheelde mij ongeveer anderhalve gigabyte. Het grappige is dat Gimp via de Appimage versie veel sneller draait. Libreoffice maakt niet zoveel uit. Libreoffice heb ik overigens van hun website opgehaald, dus ik ga er vanuit dat die wel kosher is.

De meeste Appimages haal ik hier vandaan: https://apprepo.de/

rico70:

--- Citaat van: h2o op 2023/01/06, 19:05:40 ---
Zitten er ook nadelen aan AppImage? Een paar. Bijwerken geschied niet automatisch. Je moet zelf nieuwere versies ophalen en eventueel vie AppimageLauncher installeren.

--- Einde van citaat ---
Ligt aan de appimage, er zijn er genoeg die wel zelf updaten.

--- Citaat ---De meeste Appimages haal ik hier vandaan: https://apprepo.de/
--- Einde van citaat ---
Als ik een appimage nodig heb haal ik hem van de site van de developer, dan weet ik zeker dat het een goede is

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie